28 Ağustos 2012 Salı

2011-2012 DONEMI

Degerli ari sevdalilari ve bakicilari bir sezonu kapatarak baska bir umutla yeni sezon islerine baslamis bulunuyoruz Kosova'da ariciliga, balkanlarin gozbebegi ortasi konumunda olan Kosova cografi yapisi turkiyemizin bazi bolgelerine benzemekte iklim kosullarida bazi yillar kurak bazi yillar cetin kislar bize eslik etmekte hayat denen bu yolda.
Aricilik yapmak ayri bir zevk olsa gerek kac zamandir aricilik yapma sevkinde bulunuyoruz .
2011-2012 sezonu iklim kosullari aricilik icin  zor bir donemdi agustosla birlikte devam eden kurak gunler kasim aralik ayina kadar devam etti ocak ayida kurak gecti derken 24 ocakta cok sidetli bir kar yagdi ve aniden tum yollar kapandi kendimizi anlayamadan etrafimizda kar nerdeyse 1 metreye ulasiverdi ,subat ayi o karin esareti altinda gecti ,mart ayinda havalar ani yukselise gecti ve 20 c gorduk bu durum dogal yasami canlandirdi ancak arilar hayata yeni gozlerini aciyordu benim bu seneyi 198 de sadece 3  koloni kayip vermem mutlu etti cunku etraf civarlardakiari kayiplari cok yuksek boyutlara ulasmisidi bazi arkadaslar 200 aridan sadece 40 ariyla cikabilmis mart ayina bu durum ozelikle yetersiz ari sayisi ve yetersiz baldan kaynaklanmaktaydi ,nisan ayi soguk bir ay olarak gecti ve arilar yine fazla gelisemedi tam ayin son gununde akasyalar cicek aciverdi her sene bu durum 5-10 mayista celyan ederdi ancak bu kotu kis kosularina aldirmadan mart ayinin isitigi akasyalar nisanin son gununde acmaya basladi benim 13 yillik kayitlarimda u duruma rslamak mumkun degil .mayis ayi geldi ve tabi bal donemi gelmis oldu arilar bal icin elverisli degil akasya toparladi ilk 5 gunde diger 10 gundede bal getirdi arilar ,haziran ayi bal suzme ayi olurdu bizde her sene ama bu sene olmadi malesef bal suzmeyi temuz ayinin ilk haftasinda yapabildik elhamdulillah temuz ayindaki durum bizi mutlu etmeye yetti koloni sayimiz 195 ten 220 oldu ve aldigimiz bal 2 bin kg uzerinde oldu ,temuz 20 de geldi ramazani serif arilari ilacladik kisa hazirladik ve ramazan ayinda istirata cekildik bazi kolonilere surup vererek ek besleme yaptik ve kisa hazir hale getirdik. insallah herkesi guzel bir sezon baslangici hayirli bir kis ve sevgi dolu bir bahar karsilar.
saygi ve selamlarimla.
Fatih MAZREK
'AKASYA ARICILAR DERNEGI '
MAMUSA / KOSOVA

11 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Fatih bey hayırlısı olsun,Allah bol kazançlar versin,seneye inşallah daha güzel olur,saygılarımla

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Fatih dedi ki...

Tessekur ederim ilhami abi insallah herkes icin guzel olur .saygilarimla

Fatih dedi ki...

Taskin abi benim yasadigim ulke bulgaristan degil kosovadir eger zahmet olmazsa bana karniyol arisinin kokenini anlatirmisin ya ben yanlis okumusum ya sen yanlis biliyorsun lutfen bu konuda bildiklerini yazki ne bildigini bizde bilelmim.
ve bu sene sen ariliginda nasil gelisme yasadigini paylas benim gibi taniyalim ariciligimizi .

Unknown dedi ki...

Hayırlı günler eskişehirden selamlar.

arıcılık ve Arı ürünlerinin Tek Adresi arıcılık malzemeleri ve arı bakımı zahmet ve emek ve bunların yanı sıra bilgi gerektiren bir iştir.
Arıcılık konusunda uzmanlaşmış kurumsal bir siteden bahsetmek istiyorum sizlere, bundan 25 yıl önce iki profesyonel arıcının bilgilerini diğer arıcılarla paylaşmak istemesiyle kurulmuş olan uzman arıcılık ve tarım ürünleri ltd şti istiklal mah. Reşadiye Esnafı sk. No:27/ E ESKİŞEHİR adresinde hizmet vermektedir.
Arıcılık konusunda uzmanlaşmış şirket arı ve arıcılık ürünlerinin yanı sıra bu işi yapan ve yapmak isteyen arıcılara meraklılarına gerekli teçhizat ve bilgi hizmetide vermektidir. Şirket kendi bünyesinde kurmuş olduğu Esbal markasıyla kendi üretimi olan bal çeşitleri ve arı ürünlerinin satışını da yapmaktadır.
Esbal markalı ürünleri saymak gerekirse Hayıt Balı, Petek Balı, Büğdüz Balı, kestane balı, Kayı Balı ve saf arı sütü gibi ürünleri bulunmaktadır.
Arıcılık mesleğinde kendini kanıtlamış ve diğer arıcılara bilgi ve deneyimlerini amaçlayan şirket arıcılık işini bir adım öteye götürürek kendi yetiştirmiş olduğu Ana arı (kraliçe arı) satışı da yapmaktadır. Arıcılık mesleği hakkında daha ayrıntılı bilgi ve gerekli malzeme ve teçhizat desteği için www.uzmanaricilik.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Arı ürünleriyle daha sağlıklı bir yaşam elde temek isteyen okurlarımız ise www.uzmanaricilik.com un kendi üretimi olan arı ürünlerinin satışını yapmış olduğu www.esbal.com.tr adresini ziyaret ederek makul fiyatlı ürünlerin tadını çıkarabilirler.

taskın dedi ki...

Anavatanı ve Yayılışı Karniyol arısının anavatanı Slovenya’dır.Şu anda bütün kıtalara yayılmış durumdadır.Aynı zamanda dünya üzerinde İtalyan arısından sonra en yaygın ikinci arı ırkıdır.Slovenya başta olmak üzere Hırvatistan,Avusturya, Bosna Hersek ve Sırbistan’da yaygın olarak bulunmaktadır.

fatıh abi görüldüğü üzere avrupa ülkelerinin yerli arısı olmadığından yada işe yaramadığından karnıole geçmişler yani mecburiyetten
yanı bu arıdan daha iyi arı olsa geçecekeler ama yok maalesef
karnıolun bal verimi bayağı düşük
sebebide çok yavru yapması tüm balı yavruya yedirmesi
iyi düşününce bunu anlayabiliyoruz
karnıol nerenin arısıdır durumu nedir baaşrısı nedir internetet var oradan bakabilrisiniz
ne yazıkkı bal veriminde pek başarısı yok ortalamsı 12 kg kadar
başarılar

Fatih dedi ki...

i

Fatih dedi ki...

Merhaba . karniyol arisini tartismak uzun yillar gerek ancak benim deneylerimde karniyol arisini iyi yonetebilen bir arici sabit aricilik yaparak 70-80 kg bal alabilecegini kendim yasadim 2005 ve 2006 yillarinda ancak arilari yanlis yonetigimiz ve bazi yillarin iklim kosulari uygun olmadigi zaman bu verimin dusebildiginide gordum .en yuksek verimi almak icin 5 km lik bir alana 30-50 koloni birakirsak o zaman karniyol arisi daha yuksek verim verebilecektir.

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

fatih abi
ülkemizde genellikle zayıf arıyle çalışılmakta
2 katlı arı kışlatan arıcı yok kadar az
mumkunse kosovadakı arıcılığı bıze daha çok anlatsan
2 katlı kışlama
akasay balı
koloni yonetimi
ana arı uretimi
kolnularını açsan nasıl yapılıyor
ülkenizde bu işler nasıl yapılıyor
bu bilgilere ihtiyacımız var
daha çok paylaşım rica edeceğim
2013 yılında sana ve trük kardeşlerime
başarılar

A. Gökhan Dellal dedi ki...

Bu tür yorumları okuyunca güleyim mi ağlayayım mı bilemiyorum. Karniyol hakkında bilinen cogu sey sadece kulak dolması bilgiler. Karniyol hakkında yeni yazılmış bir kitap yok! Avrupa'nın kendi ırkı var, akıllılık edip daha iyi arı olan Karniyola geçiş yapmışlar. Ve hala yerli arıyı savunanlarda var. Bırakın isteyen istediği arı ile çalışsın. Bu millet nice milli degerini kaybetmiş, atalarının yazdıkları kitapları bile okumaktan anlamaktan aciz! Bırakın bu arı üzerinden milliyetçilik yapmayı! Arı ile milliyetçilik olur mu Allah aşkına?! Deve kuşu misali başınızı kuma gömmeye devam edin!

ΕΠΟΠΤΗΣ dedi ki...

Biz köknar gitti Eh , biz de çiçek balları gitti , ben blogda iyi gitmek istiyoruz
Blog adresi epoptisf.blogspot.com bir sorun yoktu, çünkü ben yeni bir adres yapılan

epoptis1.blogspot.gr

Ben eski gelen mesajları aktarmaya çalışacağız

Herkes eski izliyor ve yeni monitör en kendi blogunda yeni adresini entegre izin istiyor.
Yapıcı iletişim dünyasında en iyisi
Ben eski blogun tüm adresleri dahil ( bana bir şey kaçar )

Zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz